Herbestemming monumentale kerk Bunschoten

Opdrachtgever

STICHTING GENADEBRON

Plaats

BUNSCHOTEN

Jaar

2019

Programma

Renovatie

Van samenkomen naar samen komen

Eind 2017 vroeg Stichting de Genadebron ons om een ontwerp te maken voor de verbouwing van de CGK De Bron. Het karakteristieke kerkgebouw uit 1954 is een bekend dorpsgezicht waarin lief en leed is gedeeld.
Ook voor ons persoonlijk een gebouw waar we als jonge jongens heel wat uurtjes hebben doorgebracht. Nooit hadden we kunnen beseffen dat we jaren later een fantastische opdracht zouden krijgen om de kerk te verbouwen tot een multifunctionele ruimte voor jong en oud.
Herbestemming monumentale kerk in Bunschoten
De Genadebron staat voor openheid, dit hebben wij meegenomen in ons ontwerp. De houten entreedeuren staan vanaf nu altijd open, zodat je de kerkzaal in kan kijken. Hiermee wordt het gebaar van “Welkom” extra benadrukt. Wij vinden dat het bijgebouw een eigen karakter moet hebben. Juist door deze een modern uiterlijk te geven met strak stucwerk vormt dit een prachtig contrast met de oude kerk waardoor beide tot hun recht komen.

STICHTING GENADEBRON

Voor ons als ontwerpers zat de uitdaging er met name in om respect te hebben voor het ‘oude’ maar ook oog te hebben voor het nieuwe en recht te doen aan de wensen van de opdrachtgever. Er lag een enorm groot programma met wensen op tafel.
Als ontwerper probeer je al deze wensen aan te horen en ze een plek te geven in het gebouw. Evangelisatie en gebed is de kern van de Genadebron, zodoende kwamen we al snel tot een ontwerpkeuze om de gebedsruimte centraal in het gebouw te plaatsen, als het ‘kloppende hart’.

Wij horen graag van jullie