Nieuwbouw multifunctioneel kerkgebouw Leeuwarden

Opdrachtgever

Ontwikkelaar

Plaats

Leeuwarden

Jaar

2024

Programma

Nieuwbouw

Geloven in Leeuwarden

Aan de rand van Leeuwarden verrijst binnenkort een opmerkelijk gebouw dat niet alleen een plek van eredienst zal zijn, maar ook een veelzijdige gemeenschapsruimte voor de hele stad. De nieuwbouw van deze multifunctionele kerk wordt gekenmerkt door haar organische, ronde vormen en haar unieke binnentuin, die de mogelijkheid biedt om diensten en bijeenkomsten in de open lucht te houden. Het ontwerp van de kerk is geïnspireerd door het idee van verbondenheid.
De ronde vormen symboliseren de oneindigheid en de continuïteit van het leven, en nodigen mensen uit om samen te komen en zich te verbinden. De symboliek van de hoofddraagconstructie in de kerkzaal is ook doordrenkt van betekenis. De grote ligger, die verbonden is aan het kruis, draagt door het idee van verbondenheid. De ronde vormen symboliseren de oneindigheid en de continuïteit van het leven, en nodigen mensen uit om samen te komen en zich te verbinden.
rv_project_leeuwarden_04

Ontwikkelaar

De symboliek van de hoofddraagconstructie in de kerkzaal is ook doordrenkt van betekenis. De grote ligger, die verbonden is aan het kruis, draagt niet alleen het fysieke gewicht van het gebouw, maar draagt ook een symbolische betekenis namelijk Christus als dragervan Zijn Kerk. De 12 kleinere liggers in de kerkzaal, die in een waaier vorm aan de grote ligger verbonden zijn, verwijzen naar de 12 apostelen die door Christus worden uitgezonden om zijn boodschap van liefde en hoop over de wereld te verspreiden.
Naast haar functie als plaats van ere dienst, zal de multifunctionele kerk ook ruimte bieden voor een scala aan activiteiten en evenementen, zoals culturele voorstellingen, lezingen, workshops en sociale bijeenkomsten. Hierdoor wordt het een levendige ontmoetingsplaats voor de hele gemeenschap, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en ondersteunen.

Wij horen graag van jullie